Gå til hovedinnhold Gå til søk Booking

Nå åpner Bodøs Via Ferrata på Bratten

Tett på havet i bratt og uberørt fjellterreng åpner nå Bodøs og til nå verdens nordligste Via Ferrata. – I dag 12. juli åpner vi for publikum, sier daglig leder Svein Inge Sjøbu.

Bratten Via Ferrata åpner for publikum 12. juli.

Målet er å by på mektige opplevelser, la folk kjenne på tyngdekraften og ikke minst mestringsfølelsen.

– Dette er en spektakulær løype i en hengende klippe over havet, det er bratt, men ei velsikra løype med mye å stå på og mye å holde seg i. Og selv om klatringen er nokså krevende, vil alle over 40 kilo være i stand til å være med rundt i denne løypa for egen maskin, mens mindre barn kan klatre med ekstra assistanse og ekstra sikring via guide, sier Sjøbu.

I spissen og bak ideen står daglig leder Torbjørn Øiesvold (46) i selskapet Villhjerte Safety AS. Med på lag er investorene Morten Jakhelln og Trond Erik Paulsen, mens Bratten Via Ferrata AS har stått for utviklingen av prosjektet.

– Vi har hatt noen testrunder i løypa nå. Og der hvor høydeskrekken har blitt overtalt gjennom litt gruppepress, har det endt med voldsomt endorfin-rush og positivt grensesprengende opplevelser. Det er helt rått og svært givende å dele denne opplevelsen med folk, sier Sjøbu.

Klatre i fjellveggen nært havet, mens du opplever alt fra midnattsol til nordlys.

Helt unik opplevelse

Rutene langs den nå ferdige Bratten Via Ferrata befinner seg om lag 67 meter over havet.

– Med utsikt over Vestfjorden og Landegode, med midnattssola hengende lavt, så er dette en fantastisk naturopplevelse. Likevel er det ikke en isolert sett sommeropplevelse, det er også en opplevelse vinterstid. Tenk deg fjellveggen i stjerneklart nordlys, sier Sjøbu.

Han forteller om en gjeng ungdommer som var med på en testtur. Om mobiltelefoner som fikk stort fokus, helt til selve klatringen startet.

– Du skulle sett. De ble superfokusert på oppgaven, og etter turen pratet de sammen om opplevelsen, og det var ikke en mobiltelefon å se. Bratten Via Ferrata er en «ultraboble» hvor man er til stede her og nå, forteller Sjøbu.

Sommerfugler i magen

Helt uten klatreerfaring ble Silje Bendiksen (36) med på en testtur. For henne var terskelen stor da hun skulle krysse over havet og balansere på nepalbroen fram til klatreveggen.

Klatrere på fjellveggen på Bratten med Landegode i bakgrunnen.

– Jeg har klatret en gang før i klatrehall, og dette må jeg si var en rå opplevelse. Man får et adrenalinrush og jeg kjente vinden på kroppen. Jeg ble superfokusert, og kjente det var godt å ha erfarne guider i nærheten. Det føltes betryggende. Men for en opplevelse, sier Bendiksen.

Via Ferrata har historie tilbake til første verdenskrig, da de første rutene ble bygget i Dolomittene i Italia. Navnet Via Ferrata er italiensk for jernsti, og ble laget for at militære enklere skulle komme seg fram i bratt terreng. Klatrerutene er sikret med stålkabler og stålbøyler som kan minne om en stige.

– Og det er dette som gjør det trygt og relativt enkelt å klatre i bratte fjell og oppleve spektakulær utsikt, samtidig som man får utfordret seg selv. Alle som kan gå en fjelltur kan klatre via ferrata, man trenger ikke erfaring, men får sikkerheten ivaretatt med våre guider, sier Sjøbu.

Han forteller at turer og booking kan gjøres på nettsiden til Bratten Via Ferrata, eller via e-post.

– Kom gjerne på åpningsdagen, da vil vi ha drop-in for de som vil prøve mellom 1200 – 1800 sier Sjøbu.